Caïro - Egyptische rechters hebben woensdag non-gouvermentele organisaties (ngo's) beschuldigd van ''illegale politieke activiteiten''.

De rechters onderzoeken een zaak waarin ngo's in Egypte illegaal financiële steun kregen uit onder meer de Verenigde Staten.

Enkele tientallen activisten zijn verdachten in de zaak. Onder hen zijn 19 Amerikanen, onder wie de zoon van minister van Transport Ray LaHood. De mogelijke vervolging van de Amerikaanse activisten heeft tot woedende reacties geleid in Washington.

Geen vergunning

Volgens de rechters opereerden de onderzochte ngo's zonder vergunning. Ze hadden bovendien geen maatschappelijk doel, maar zouden ''puur politiek" actief zijn geweest. De activisten werken voor ngo's die opkomen voor de democratie.

Het Witte Huis waarschuwde dat de relatie tussen Egypte en de VS zal verslechteren als de Amerikaanse activisten worden vervolgd. Drie vooraanstaande senatoren in de VS waarschuwden Egypte voor een ''rampzalige breuk'' met Washington. De VS geven al jaren financiële steun aan Egypte, momenteel circa 950 miljoen euro per jaar.

Alles over de gebeurtenissen in Egypte