RIJSWIJK - Poncke Princen is op 76-jarige leeftijd in zijn woning in Jakarta (Indonesië) overleden. Dat maakte zijn broer Kees Princen donderdagavond bekend.

Poncke Princen, geboren op 21 november 1925, koos als Nederlands militair in Nederlands-Indië tijdens de zogeheten politionele acties in 1948 de kant van de Indonesische vrijheidsstrijders. Vele voormalige dienstmakkers namen hem dat kwalijk en beschouwden hem als landverrader.

Princen was al tijden ziek. In november lag hij na twee beroertes in kritieke toestand in het ziekenhuis. Hij kon alleen nog maar met zijn ogen knipperen. Daarvoor had hij een aantal hersenbloedingen en huidkanker.

Princen is altijd in Indonesië blijven wonen. Hij zette zich daar in voor de mensenrechten. Dankzij zijn uitgesproken mening belandde hij tijdens het regime van Soeharto tien jaar in de gevangenis. Hij was verder actief lid van de politieke partij PUDI (Verenigde Democratische Indonesische Partij), een van de radicaalste linkse partijen in Indonesië.

Poncke leverde tot op hoge leeftijd nog felle kritiek uit op de Indonesische politiek. Zo noemde hij bij het aantreden van de voormalige president Wahid hem een man zonder spierballen. Hij zei het belachelijk te vinden dat een blinde man Indonesië moet gaan leiden. Hij vond de huidige president Megawati Soekarnoputri meer geschikt voor het presidentschap.

Ook bleek de Nederlandse militair een waar romanticus. Na de ziekenhuisopname heeft Kees Princen contact gezocht met een uitgever om de liefdesgedichten van Poncke uit te geven. In 1999 zei Princen nog dat hij er niets voor voelde om zijn laatste jaren in zijn geboorteland door te brengen. Hij was daar naar eigen zeggen nog niet aan toe en had ook nog te veel te doen in Indonesië.

Vijf jaar geleden werd in Nederland speciaal voor de omstreden mensenrechtenactivist de Stichting Poncke Princen opgericht. Die zamelde geld in voor het mensenrechtenwerk van Princen, die dit van zijn pensioen niet meer kon betalen. De stichting hield zich ook bezig met de ontwikkelingen in Indonesië.