DRIEBERGEN - Bij een landelijke alcoholcontrole heeft de politie vrijdagavond en in de daaropvolgende nacht 69 automobilisten bekeurd, omdat ze te veel hadden gedronken. Zes bestuurders moesten ter plaatse hun rijbewijs inleveren, omdat ze meer dan tweemaal de toegestane hoeveelheid alcohol (0,5 promille) in hun bloed hadden.

Dat heeft het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) zaterdag laten weten. Op diverse locaties langs de A2, A4, A13, A15 en A32 werden in totaal 9678 automobilisten gecontroleerd. Bij de actie waren ruim 175 politiemensen en medewerkers van de douane, marechaussee en Rijkswaterstaat betrokken.

Bij Delft kreeg een automobilist een bon voor het wisselen van bestuurder. Ook bleek hij geen rijbewijs te hebben. De politie hield in Haarlemmermeer een man aan, omdat hij in een gestolen auto reed. Bij de controle ter hoogte van Geldermalsen zag een getuige dat een pakketje uit een auto werd gegooid. Daarin bleek een gasdrukpistool met munitie te zitten. De politie doet nog onderzoek naar de herkomst ervan.

In verschillende auto's troffen agenten verder een wapenstok, een honkbalknuppel, een mes en veertig XTC-pillen aan.