BRUSSEL - De Belgische prinses Claire is vrijdagavond rond half tien bevallen van een dochter. Het nieuws van de bevalling werd enkele uren later in de nacht van vrijdag op zaterdag wereldkundig gemaakt. Moeder en dochter verkeren volgens de Belgische televisiezender VRT “in een uitstekende gezondheid”.

De 30-jarige echtgenote van prins Laurent beviel in het Brusselse St-Luc ziekenhuis van Louise Sophie Mary. Het kleine prinsesje woog bij de geboorte bijna zeven pond en was 54 centimeter lang. Het kindje staat op de elfde plaats in de rij voor de troonopvolging van België.

Het is het achtste kleinkind van koning Albert en koningin Paola. De naam Louise komt vaker voor in de Belgische koninklijke familie. Ook is het de tweede naam van prinses Claire. Eind augustus had het prinselijk paar, dat in april trouwde, de zwangerschap bekendgemaakt. Dat het een meisje zou worden, was kort erna uitgelekt door toedoen van de aanstaande vader zelf. Die had zich versproken bij een officiële gelegenheid.

Prins Laurent (40) is de tweede en jongste zoon van koning Albert en koningin Paola en werd lange tijd gezien als een buitenbeentje in de Belgische koninklijke familie. Geruchten deden zelfs de ronde dat hij een bastaardzoon zou zijn die last zou hebben van depressies. Ook zou hij in het verleden het met verkeerde vrouwen hebben aangelegd en geregeld beboet zijn voor snelheidsovertredingen. Door zijn huwelijk met de nuchtere Brits-Waalse Claire Coombs lijkt hij in rustiger vaarwater te zijn gekomen.

Premier Verhofstadt feliciteerde het prinselijk paar vrijdagavond al “namens de regering en het hele Belgische volk”.Hij wenste de boreling “een leven vol warmte, vreugde, verrassingen en verwondering toe”, aldus de VRT.