RIJSWIJK - Hoewel harde cijfers ontbreken, lijkt het gewoonte te zijn om bij huilbaby's in eerste instantie te denken dat ze allergisch zijn voor koemelk. Vaak is dat echter niet terecht, schrijven twee kinderartsen van de Isala klinieken in Zwolle in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde dat zaterdag wordt gepubliceerd.

Volgens de artsen P. Zwart en P. Brand is overbelasting van ouders een belangrijke factor bij huilende zuigelingen. De ouders zijn vaak moe, bezorgd, prikkelbaar en dat heeft invloed op het huilgedrag van hun kinderen. Begrip en ondersteuning van en het geven van uitleg aan de ouders over normaal huilgedrag helpt.

Observatie

Ongeveer twintig tot dertig keer per jaar nemen ze een kind op ter observatie. Dan blijkt dat in meer dan negentig gevallen binnen enkele dagen een normaal huilgedrag, slaap- en waakritme ontstaat en dat de baby’s probleemloos met normale borst- of standaardvoeding gevoed kunnen worden. Een koemelkallergie of andere medische oorzaak voor excessief huilen zien zij zelden.

Overigens kan hypoallergene voeding (waar geen koemelk in zit) wel helpen tegen excessief huilen. Wetenschappelijk bewijs suggereert evenwel dat dit alleen geldt voor kinderen die drie dagen per week meer dan 3 uur per dag huilen en waarbij dit drie weken aanhoudt.

Bovendien is dat criterium voor een excessief huilende baby arbitrair, schrijven kinderarts W. Tjon A Ten en voedingsdeskundige M. Wolter in hetzelfde nummer van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. Het huilen van baby's neemt na de geboorte geleidelijk toe en bereikt omstreeks de leeftijd van zes weken een piek van gemiddeld 2,5 uur per dag. Bovendien varieert dat sterk van kind tot kind en van dag tot dag.

Huildagboek

Zij adviseren ouders een huildagboek bij te houden om vast te stellen of het huilen van de baby afwijkend is. Dat kan volgens hen al als de ouders een week lang bijhouden op welke uren het kind slaapt, huilt, eet, geïrriteerd is of zuigt. Volgens de twee kan dan al snel duidelijk worden of het afwijkend is en is het makkelijker te bespreken met de ouders.

Rust, regelmaat en reinheid

Op die manier ontdekten zij bijvoorbeeld dat een huilbaby vooral huilde als het in een wipstoel voor de televisie werd gezet. Advies om het kind meer rust te geven en minder te stimuleren, leidde meteen tot vermindering van de klachten. Het aloude principe van 'rust, regelmaat en reinheid' en niet te veel stimulans blijkt nog steeds te gelden.