PARIJS – In Frankrijk is een rel ontstaan door een filmposter waarop eenchristelijk kruis overgaat in een hakenkruis. Een katholieke groepering dietegen racisme strijdt, stapte naar de rechter om de poster te verbiedenomdat ze de afbeelding beledigend vinden voor christenen. De poster isontworpen door Oliviero Toscani, bekend van de omstreden Benetton-reclames.

Bekijk video

Een Franse rechtbank heeft een verbod op de poster inmiddels echter geweigerd.

De Franse bisschoppen waren verontwaardigd over het affiche en spraken van een "onaanvaardbare identificatie van het symbool van het geloof van christenen met dat van de nazi-barbarij."

De poster mag van de rechtbank echter gewoon in omloop blijven. De rechters zijn van mening dat het christendom en het gedachtengoed van de nazi's niet op een lijn worden gesteld.

De film is een bewerking van het toneelstuk De Plaatsbekleder van de Duitser Rolf Hochhuth uit 1963. Daarin beschuldigt de toneelschrijver paus Pius XII ervan, tijdens de Tweede Wereldoorlog te hebben gezwegen over de moord op de joden door de nazi's.

De film vertelt het verhaal van de protestantse SS-officier Kurt Gerstein die met hulp van de jonge jezuiet Ricardo Fontana het Vaticaan tevergeefs op de hoogte brengt van het bestaan van de concentratiekampen. Volgens Costa-Gavras, bekend van films als Missing, stelt de film niet de godsdienst maar onverschilligheid aan de kaak. Volgende week komt de film in Frankrijk uit.

Voor het bekijken van de video's heeft u RealPlayer