NABLUS - Israëlische soldaten houden circa honderd Palestijnse burgers vast in een pand in Nablus. Het zijn de bewoners van een flatgebouw dat de soldaten als uitkijkpost gebruiken. Het pand in de al-Qudsstraat (Jeruzalemstraat) kijkt uit over het vluchtelingenkamp Balata.

De Palestijnen moesten woensdag hun woningen verlaten. Ze werden door de soldaten bijeengedreven op een van de verdiepingen. De Arabisch-Israëlische parlementariër Azmi Bishara heeft donderdag van het ministerie van Defensie geëist dat de soldaten hun gijzelaars en menselijk schild laten gaan.

Jonge Palestijnen worden af en toe gedwongen met een Israëlische helm op bij het raam te gaan staan. Zo wordt gekeken of er vanuit het vluchtelingenkamp Balata wordt geschoten op de nieuwe Israëlische uitkijkpost.

Meerdere gijzelaars in het gebouw hebben volgens Palestijnse bronnen medische verzorging nodig, maar slechts een oude vrouw mocht met een ambulance vertrekken. Een andere vrouw die haar heup heeft gebroken, heeft geen pijnstillers meer. Er is onvoldoende voedsel voor de zeker vijftien families die bijeengedreven zijn.

/DOSSIERMidden-Oosten