BEIROET - Bij aanhoudend geweld in Syrië zijn zondag ten minste dertig burgers gedood, melden activisten van het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten.

Onder de doden waren vijf kinderen en een vrouw, die op haar balkon door een kogel werd geraakt toen militairen het vuur openden op demonstranten in een voorstad van Damascus.

Regeringstroepen namen zondag ook voor de tweede opeenvolgende dag met mortieren en zware machinegeweren Zabadani onder vuur, een stad in de bergen ten noorden van Damascus die sinds vorige maand onder controle van rebellen staat.

"De toestand is verschrikkelijk. Provisorische ziekenhuizen zijn vol", zei een activist, die alleen zijn voornaam, Fares, wilde geven. Hij zei dat er door de belegering gebrek is aan voedsel en brandstof.

Overlopen

Naar de oppositie overgelopen soldaten vielen zondag een legerkonvooi aan in de noordwestelijke provincie Idlib. Daarbij vielen volgens het Observatorium veertien doden onder de regeringsmilitairen. Bij gevechten elders in het land zouden nog eens veertien regeringssoldaten zijn gedood.

In het oppositiebolwerk Homs, waar zaterdagochtend bij omvangrijke beschietingen meer dan tweehonderd doden zouden zijn gevallen, werd ook zondag geschoten, waarbij ten minste 23 mensen omkwamen.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten