WASHINGTON - De voormalige Democratische senator en gouverneur van Virginia, Charles (Chuck) Robb, gaat samen met de gepensioneerde rechter Laurence Silberman (Republikein) de Amerikaanse commissie leiden die de informatie van de geheime dienst over massavernietigingswapens in Irak moet onderzoeken. Dat maakte president Bush vrijdagavond in Washington bekend.

De onafhankelijke commissie moet in maart 2005 verslag uitbrengen, dus na de presidentsverkiezingen in november. Uit het onderzoek moet blijken of de geheime dienst voorafgaande aan de Amerikaanse inval in Irak correcte informatie over het Iraakse chemische, biologische en nucleaire wapens gaf.

Bush rechtvaardigde zijn oorlog tegen Irak door te stellen dat het bewind van Saddam Hussein over massavernietigingswapens beschikte. Een onderzoeksteam van het ministerie van Defensie, de Iraq Survey Group, is er na maanden nog niet in geslaagd om dergelijke wapens te vinden in Irak. "We zijn vastbesloten om uit te vinden waarom niet", zei de president tijdens een persconferentie in het Witte Huis.

Politieke schade

David Kay, de voormalige leider van de Iraq Survey Group, heeft al gezegd dat alle gegevens van de inlichtingendiensten van vóór de oorlog over de vermeende massavernietigingswapens van Irak fout waren. De president probeert de politieke schade van deze uitspraken met het oog op de komende presidentsverkiezingen in november zo beperkt mogelijk te houden.

Bush meldde dat de commissie verder nog bestaat uit onder anderen de invloedrijke senator John McCain van Arizona, de oud-Clinton-medewerker Lloyd Cutler en de voorzitter van Yale University, Richard Levin. McCain zei intussen in de marge van een veiligheidsconferentie in München niet te geloven dat Bush informatie heeft gemanipuleerd voor politiek gewin.