ZAANDAM - De politieman die het afgelopen weekeinde een -jarige Amsterdammer op het politiebureau in het centrum van Zaandam sloeg, heeft een disciplinaire straf gekregen. Dat maakte het politiekorps Zaanstreek-Waterland vrijdag bekend.

Het gaat om een 52-jarige brigadier die de Amsterdammer in de nacht van vrijdag op zaterdag een paar keer heeft geslagen. Dit blijkt uit intern politieonderzoek. Hij zou hebben geslagen, nadat de Amsterdammer beledigende opmerkingen had gemaakt. De politie laat in een verklaring weten zich de reactie van de brigadier te kunnen voorstellen, maar dat het niet getuigt van professionaliteit die van een politieambtenaar mag worden verwacht.

De 20-jarige Amsterdammer deed maandag aangifte. Hij zegt door twee politiemannen te zijn mishandeld. Hij zou hierdoor onder meer gewond zijn geraakt aan zijn rechteroog.

De politie spreekt zijn relaas deels tegen. Hoewel een agent klappen heeft uitgedeeld, zou de man ook verwondingen hebben opgelopen toen hij zich verzette tegen zijn arrestatie. Ook zou hij bij het verlaten van het bureau zijn gestruikeld als gevolg van wild gedrag. De politie zegt dat de man dit de volgende dag zelf heeft verklaard. Het Openbaar Ministerie in Haarlem beslist waarschijnlijk maandag of de brigadier wordt vervolgd.