VUGHT - De kans is groot dat er duizenden tonnen Thais kippenvlees via Polen alsnog op de Europese markt komen, ondanks het importverbod van de Europese Unie. Voorzitter J. Odink van de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie (Nepluvi) heeft daar vrijdag voor gewaarschuwd.

De lidstaten van de EU hebben deze week besloten het oude importverbod tot 15 augustus te verlengen. De door vogelgriep getroffen Aziatische landen hebben de uitbraak nog lang niet onder controle. Zeker achttien mensen zijn al aan het virus overleden.

Thailand probeert volgens Odink toch partijen kip in het buitenland te slijten. "Ze gaan ermee naar de landen die er wat mee kunnen. Dat blijkt Polen te zijn." Het vlees wordt in dit land in een andere verpakking gestopt en doorgestuurd naar bijvoorbeeld Duitsland of Nederland, stelt de voorzitter. Nepluvi heeft hier "concrete aanwijzingen" voor.

Nepluvi heeft inmiddels bij de Nederlandse autoriteiten aan de bel getrokken. Nederland heeft volgens Odink contact gezocht met Polen en Duitsland. De Duitse douane houdt extra controles aan de grens. Volgens een woordvoerster van het ministerie van Landbouw hoeft Nederland vooralsnog geen extra maatregelen te treffen. Het is in de eerste plaats de taak van Brussel om de Europese buitengrenzen te controleren, aldus het ministerie.