DEN HAAG - Nederland geldt als voorbeeld in Europa en speelt een belangrijke rol voor de verdere economische ontwikkeling van de Europese Unie.

Dit stelt de Finse eurocommissaris Olli Rehn (Monetaire Zaken) donderdag in een interview met NU.nl tijdens zijn bezoek aan Den Haag.

“Nederland speelt een belangrijke rol in Europa, ook in het verleden al. We hebben heel nauw samengewerkt met de Nederlandse regering in voorbereiding naar het nieuwe EU-verdrag rondom de strengere begrotingsregels”, aldus Rehn.

Werkloosheid

De kersverse ‘begrotingscommissaris’ van Europa roemt Nederland dan ook om de economische groei en de lage werkloosheid in vergelijking met andere landen van de EU.

Rehn heeft sinds kort, mede op aandringen van Nederland, veel meer bevoegdheden gekregen om landen te straffen als ze de begrotingsregels (waarbij landen geen hoger begrotingstekort mogen hebben dan 3 procent van het binnenlands bruto product) overtreden.

Ook Nederland moet met Prinsjesdag kunnen aantonen dat het weer aan de normen voldoet, anders volgen er sancties, zo waarschuwde Rehn. "Het maakt me niet uit met welke bezuinigingen, zolang het maar op een economisch verantwoorde manier gebeurt."

Bekijk interview

Optimistisch

Maar hij is ook optimistisch: “De euro zal blijven bestaan en komt sterker uit de crisis. Het voorbeeld van Ierland toont aan de hulp van de EU werkt. Dankzij de hervormingen is dat land weer op weg naar een gezonde economie."

“Hervormingen alleen zijn echter niet voldoende. We moeten ook werken aan economische groei, in alle landen van de EU, ook Nederland.”

Bos

De Fin sprak daarom donderdag met premier Mark Rutte, minister Jan Kees de Jager van Financiën en de financieel specialisten in de Tweede Kamer. Maar hij ontmoette ook een vorige minister van Financiën, Wouter Bos, bij een lezing op de Haagse Hogeschool.

“We moeten ons realiseren dat we in deze schuldencrisis in een situatie zitten die we nog niet eerder hebben gekend. We hebben geen voorbeelden in de geschiedenis hoe we deze crisis op moeten lossen. Dus mijn boodschap aan de Nederlandse burger is: ontzie onze Europese leiders een beetje. Ze weten niet wat ze doen, maar ze doen hun best”, zo sprak Bos Rehn bemoedigend toe.

“De meesten van ons hebben de grote depressie in de jaren dertig en de consequentie daarvan, de Tweede Wereldoorlog, niet meegemaakt. We hebben niet die ervaring, maar we proberen iedere dag de huidige situatie te bestuderen en ervan te leren”, zo stelt Rehn daarop.

Euro blijft

“Ik denk dat alle landen van de eurozone de euro als munt zullen blijven voeren. Ook Griekenland. Daarom is het ook zo belangrijk dat de lidstaten de hervormingen zullen blijven doorvoeren en bezuinigen. Anders bouwen we schulden op al bestaande schulden, dat is niet goed."

“Ik kan geen voorspellingen geven, maar ik denk dat we het diepste punt van de financiele crisis hebben bereikt en nu een hele goede kans hebben om het weer de goede kant op te laten draaien. We kunnen nadat we de markten gestabiliseerd hebben, nu weer werken aan groei in Europa”, zo besluit Rehn.

Lees alles over de schuldencrisis