PORT MORESBY/LAE - Ruim 100 mensen worden vermist nadat een veerboot met 350 opvarenden donderdag was gezonken voor de kust van Papoea-Nieuw-Guinea (PNG).

Van velen wordt gevreesd dat ze zijn verdronken, aldus reddingsdiensten van het aangrenzende Australië.

''Dit is een tragedie'', zei de Australische premier Julia Gillard. ''Hier zijn vele levens verloren gegaan.''

Hulpverleners en toegesnelde vrachtschepen slaagden er wel in om 238 mensen uit zee te halen. De zoektocht naar eventuele reddingsboten met vermisten gaat nog door.

Veerboot

De veerboot Rabaul Queen was onderweg van het toeristische Kimbe naar de stad Lae, de een na grootste stad van Papoea-Nieuw-Guinea. De scheepseigenaar, Rabaul Shipping, zegt dat het geen informatie heeft over de oorzaak van de ramp. Het schip zou snel gezonken zijn zonder een noodsignaal te sturen.

Premier Peter O'Neill van Papoea-Nieuw-Guinea zei dat de regering een grondig onderzoek opent naar de ramp. Veerdiensten zijn erg belangrijk in het land, omdat vliegen te duur is voor veel inwoners. ''De veerboten moeten weer veilig worden. We kunnen ons niet veroorloven steeds onze mensen te verliezen.''

Arm land

Papoea-Nieuw-Guinea is een arm land, waar veel mensen van de jungle leven. Het is onafhankelijk sinds 1975. Voorheen was het onderdeel van Australië en daarvoor ook nog enige tijd gekoloniseerd door Nederland.

Het westelijk deel van het eiland waarop Papoea-Nieuw-Guinea ligt, behoorde tot 1962 bij Nederland. Onder druk van de internationale gemeenschap droeg Nederland dit deel over aan Indonesië.