MEDINA – Meer dan twee miljoen pelgrims hebben zich verzameld bij de bergArafat, waar veertien eeuwen geleden de profeet Mohammed zijn laatste preekhield. De beklimming van de berg is het hoogtepunt van de jaarlijksepelgrimstocht, de zogenoemde hadj, door moslims.

Bekijk video

Iraanse pelgrims hebben tijdens de jaarlijkse bedevaartstocht naar Mekka (hadj) donderdag opgeroepen tot verzet tegen de "wereldwijde arrogantie" van de Verenigde Staten. Zij sloegen daarmee de waarschuwing van de Saudische minister van Binnenlandse Zaken Nayef dat de autoriteiten geen enkel anti-Amerikaans protest dulden, in de wind.

De leider van de Iraanse bedevaartgangers verklaarde op de Saudische staatstelevisie dat de protesten in Mekka alle moslims bekend moeten maken met "de complotten van de vijand van de islam". Hij noemde de steun aan Palestina tegen de zionisten de belangrijkste boodschap.

Irakese pelgrims grepen de hadj woensdag aan om hun anti-Amerikaanse boodschap naar buiten te brengen. Zij begonnen hun tocht naar Mekka met het gebed dat de Verenigde Staten in de oorlog tegen de terreur aan het kortste eind zullen trekken.

Er doen dit jaar bijna 100.000 Iraniërs mee aan de hadj. In totaal lopen 2,5 miljoen moslims de bedevaartstocht.