MOSKOU - Een zelfmoordaanslag in de metro van Moskou tijdens de ochtendspits heeft vrijdag zeker veertig levens gekost. Meer dan 120 mensen raakten gewond. Daar velen van hen er slecht aan toe zijn, zal het dodental vermoedelijk nog stijgen. Deze zelfmoordaanslag was de zwaarste in de geschiedenis van de Russische hoofdstad.

Bekijk video:
Breedband / Modem

De geheime dienst en getuigen hebben gemeld dat de zelfmoordaanslag is uitgevoerd door een vrouw. Zij blies zichzelf op in de tweede wagon van de ondergrondse. Door de ontploffing werd het metrostel uiteengereten en brak brand uit in de tunnel.

De Russische president Vladimir Poetin heeft de Tsjetsjeense rebellenleider Aslan Maschadov ervan beschuldigd achter de aanslag te zitten. "Wij weten zeker dat Maschadov en zijn bandieten in verband staan met deze terrorische daad", zei hij. Volgens een woordvoerder van de voortvluchtige ex-president was Maschadov er echter op geen enkele manier bij betrokken. De leider zou de "bloedige provocatie" zelfs ondubbelzinnig veroordelen.

Zelfmoordaanslag

Moskou is de afgelopen jaren vaak opgeschrikt door aanslagen van Tsjetsjeense rebellen. Steeds vaker grijpen separatisten uit de Russische deelrepubliek naar het middel van zelfmoordacties. In december blies een Tsjetsjeense vrouw zich op voor een hotel vlakbij het Kremlin, waardoor zes mensen omkwamen. In juli kostte een dubbele zelfmoordaanslag van twee vrouwen tijdens een popconcert in Moskou veertien bezoekers het leven.

Onderzoekers van de aanslag van vrijdag sluiten niet uit dat de explosieven te vroeg tot ontploffing zijn gekomen terwijl die werden vervoerd. De bom bevatte geen spijkers om het aantal slachtoffers zo groot mogelijk te maken, zoals bij de eerdere aanslagen het geval was. Ook was de hoeveelheid springstof bijzonder groot en zat die vermoedelijk in een koffer.

Plek onheils

Onmiddellijk na de aanslag begon de politie een klopjacht op een man met een "Kaukasisch uiterlijk", die er waarschijnlijk mee te maken had. "U gaat een feest beleven", had hij kort voor de ontploffing gezegd tegen een medewerkster van de ondergrondse bij de plek des onheils.

Russische politici vermoeden dat de aanslag was bedoeld om de situatie in het land te destabiliseren voor de presidentsverkiezingen, die over vijf weken worden gehouden. Poetin geldt daarbij als de favoriet. Naar aanleiding van het drama riep hij op tot eenheid in de strijd tegen terreur. "Alleen door onze krachten te bundelen, kunnen we terrorisme, de plaag van de 21e eeuw, de baas", zei het Russische staatshoofd.