LEEUWARDEN - Een kleine 2000 mensen hebben donderdagavond in en bij de Grote Kerk in Leeuwarden een protestbijeenkomst tegen het asielbeleid van minister Verdonk van Vreemdelingenzaken bijgewoond. De protestbijeenkomst met de titel 'Van harte pardon' is een initiatief van de Stichting Respons en Vereniging Vluchtelingenwerk Friesland. De organisatie is tevreden over de opkomst.

"Met Friezen valt niet te spotten en dat laat iedereen hier zien. Friesland ziet het verschil tussen recht en onrecht. Dit asielbeleid is inhumaan, daar kunnen wij met ons boerenverstand niet bij", aldus K. Harink van Vluchtelingenwerk Friesland.

Het in Friesland woonachtige Tweede-Kamerlid J. Tichelaar (PvdA) noemde de manifestatie indrukwekkend. "Dit is beter dan nota-overleg. De gevolgen van het asielbeleid krijgen nu een gezicht", aldus Tichelaar. Hij wordt daarin ondersteund door Tweede-Kamerlid T. Huizinga (ChristenUnie). "Het is heel mooi, de inspanning van deze mensen. Ik snap het CDA in de Tweede Kamer en de regering niet. Hun kiezers willen dit asielbeleid niet", aldus Huizinga.

Strikken

Voorzitter G. Hemmes van de Vereniging van Friese Gemeenten (VFG) liet zich bij hoge uitzondering als spreker op een protestbijeenkomst strikken. "Dit is als VFG absoluut niet onze taak, maar dit asielbeleid kan niet. Gemeenten hebben eerst de huisvesting van veel asielzoekerscentra op zich moeten nemen. Dat moesten we uitleggen aan de inwoners. Nu zijn die asielzoekers geïntegreerd en moeten ze weer weg. Dit kunnen wij niet meer verkopen."

Vanwege de massale opkomst keken meer dan duizend mensen buiten de kerk naar een videoscherm. Zo konden zij de gebeurtenissen in de kerk ook volgen. Maandag voert Vluchtelingenwerk Nederland actie in Den Haag. De organisatie wil handtekeningen en foto's van asielzoekers met lokale autochtone bewoners uit alle provincies overhandigen aan de minister.