TRIPOLI - De hulporganisatie Artsen zonder Grenzen (AzG) schort haar werk in Libische detentiecentra op omdat daar wordt gemarteld. Dit heeft AzG donderdag bekendgemaakt.

De organisatie heeft sinds augustus 2011 gevangenen die gewond zijn verzorgd, maar ''steeds vaker zagen de teams patiënten met verwondingen als gevolg van martelingen''.

Ook misbruikten de folteraars de artsen om gemartelde gevangenen op te kalefateren voor de volgende ronde folteringen.

Daarover is bij de betrokken autoriteiten in Misurata geklaagd, maar zonder resultaat. Begin de deze maand was de maat vol voor AzG, toen er een groep gevangenen werd aangetroffen die er zo slecht aan toe was, dat ze onmiddellijk naar een ziekenhuis hadden gemoeten. De autoriteiten weigerden dat toe te staan.

Dodelijke afloop

Ook mensenrechtenorganisatie Amnesty International geeft donderdag aan dat in detentiecentra vermeende aanhangers van de gevallen dictator Muammar Kaddafi worden gemarteld, met in een aantal gevallen dodelijke afloop.

Medewerker hebben zwaargewonde gevangenen waargenomen in gevangenissen in Tripoli, Misurata en Gheryan. Gevangenen hadden er als gevolg van de martelingen grote open wonden op hun lichaam en aan het hoofd.

Alles over de Arabische Lente