LONDEN - De Britse componist en zanger Sir Elton John heeft fel uitgehaald naar de muziekindustrie, die hij "walgelijk" noemde. De 54-jarige zanger zei voor de BBC-televisie dat platenmaatschappijen jonge mensen uitbuiten en getalenteerde muzikanten laten vallen om snelle succesjes te scoren met gefabriceerde popgroepjes.

Volgens Elton John zijn de meeste van deze acts uiterst matig, maar verpesten ze de kansen voor muzikanten die echt talent hebben. Hij doelde onder meer op groepen als S Club 7, Blue en Westlife, die woensdag alledrie met een Brit Award aan de haal gingen. Elton John zelf moest de prijs voor de beste Britse zanger overigens aan Robbie Williams laten.

De popveteraan hekelde ook het TV-programma Pop Idol, de Britse versie van Starmaker. "Waar zijn deze mensen over twee jaar gebleven? Dan liggen ze op de schroothoop omdat er een nieuwer, jonger iemand langskwam. Ik kan alleen maar hopen dat er dan ook voor ze wordt gezorgd."

Niet alleen

Elton John staat niet alleen in zijn mening. Poplegendes als Roger Daltrey, de zanger van The Who, en Sting plaatsten eerder al vraagtekens bij het snelle succes van het populaire Pop Idol. De voormalige voorman van The Police zei vorige week dat jonge muzikanten eigenlijk eerst een paar jaar in kroegen zouden moeten optreden.