AMSTERDAM – De Duitse bondskanselier Angela Merkel zegt dat ze 'meer Europa' aandurft. “We moeten er klaar voor zijn meer taken aan Europa over te laten.”

Dit heeft Merkel woensdag gezegd bij haar openingstoespraak van het Wereld Economische Forum in Davos. "Europa heeft een structurele hervorming nodig."

“De volgende jaren zullen we meer stappen moeten maken naar een verdere Europese integratie”.

Merkel zegt dan ook dat de strengere begrotingsregels, zoals die worden afgesproken in het nieuwe EU-verdrag, in de komende jaren niet de laatste maatregel is die genomen zal worden.

Aan de top

Volgens Merkel heeft Europa vijftig jaar aan de top gestaan van de wereld, maar biedt dit geen garantie voor de toekomst. "Als we niet innovatief blijven, zullen we niet hetzelfde niveau van welvaart kunnen behouden voor onze Europese burgers", zo waarschuwt ze.

"Zonder de hervormingen zal Europa zijn plek in de top van de wereld verliezen en slechts interessante plek blijven om op vakantie te gaan."

Hoofdpijndossier

"Ik weet dat de Europese Unie momenteel het hoofdpijndossier is. Maar ik geloof niet dat we het enige hoofdpijndossier zijn in de wereld. Daarom blijf ik kalm."

Merkel verwierp oproepen van onder andere het Internationaal Monetair Fonds om het Europese noodfonds uit te breiden. Merkel zei garant te staan voor de euro, maar niet iets te willen beloven dat niet kan worden waargemaakt.

De elite van de wereldpolitiek en het internationale zakenleven zoeken deze week een nieuwe weg voor het kapitalisme tijdens het jaarlijkse Wereld Economisch Forum in Davos.

Circa 40 staatshoofden praten 5 dagen in de Zwitserse wintersportplaats met topmannen uit het bedrijfsleven over allerlei zaken, variërend van de eurocrisis tot het Iraanse kernprogramma.

Lees meer over het Wereld Economisch Forum

Lees alles over de schuldencrisis