NABLUS - De Palestijnse politie heeft donderdag de twee moordenaars van de Israëlische minister van Toerisme Rehavam Zeevi opgepakt. Dat heeft de Palestijnse politie bekendgemaakt.

De arrestatie van de leden van de gewapende vleugel van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP) gebeurde op gezag van de Palestijnse president Arafat.

Met de arrestatie van de daders van de aanslag komt de Palestijnse Autoriteit tegemoet aan een van de Israëlische kernvoorwaarden voor het opheffen van het huisarrest van de Palestijnse leider Arafat. Deze zit sinds december vast in zijn kantoor in Ramallah op de Westelijke Jordaanoever.

De mannen van de Abu Ali Mustafa Brigades zouden in Nablus op de Westelijke Jordaanoever zijn opgepakt. De leider van de gewapende vleugel van PFLP, Ahed Abed Ghalmi, zou samen met het tweetal zijn aangehouden. Hij wordt als het brein achter de aanslag gezien.

De extreem-rechtse minister Zeevi werd 17 oktober in een hotel in Jeruzalem neergeschoten. De PFLP claimde later verantwoordelijk te zijn voor de dood van de 75-jarige Zeevi. Het was een vergeldingsactie voor de liquidatie in augustus 2001 door Israël van de leider van de PFLP in zijn kantoor in Ramallah op de Westelijke Jordaanoever.

Volgens een adviseur van Sharon wordt het reisverbod van Arafat opgeheven als de Palestijnen het bewijs leveren van de arrestatie. Onder druk van Israël pakte de Palestijnse Autoriteit vorige maand Ahmed Saadat, de leider van het PFLP, al op.

/DOSSIERMidden-Oosten