DEN HAAG - PvdA-voorzitter Koole heeft burgemeesters van zijn partij niet opgeroepen tot burgerlijke ongehoorzaamheid. In een verklaring benadrukt hij lokale bestuurders slechts te hebben gevraagd om zoveel mogelijk informatie te verzamelen over schrijnende situaties van met uitzetting bedreigde asielzoekers.

Hierdoor kunnen volgens Koole "de inhumane effecten duidelijk worden en concrete mensen achter de cijfers zichtbaar worden". Koole komt met zijn verdediging, nadat minister Verdonk (Vreemdelingenbeleid en Integratie) en regeringspartijen CDA, VVD en D66 in uiterst felle bewoordingen over zijn brief waren gevallen. Zij vinden dat Koole bestuurders oproept tot burgerlijke ongehoorzaamheid door zich te verzetten tegen het asielbeleid van Verdonk.

"Schandalig en hypocriet" (CDA), "volstrekt ongepast" (VVD) en "PvdA onwaardig" (D66) waren de reacties. Verdonk vond dat Koole "zijn boekje te buiten was gegaan".

Geen schuld

Koole vindt dat hij geen schuld heeft aan de verkeerd begrepen oproep. Hij vindt dat democratisch vastgesteld rijksbeleid gewoon moet worden uitgevoerd.

De PvdA-voorzitter zegt dat hij slechts heeft willen wijzen op het dilemma waar lokale bestuurders tegen aanlopen. Aan de ene kant moeten ze het uitzettingsbeleid uitvoeren maar aan de andere kant moeten ze de openbare orde en leefbaarheid in hun gemeenten bewaren, aldus Koole. "Ik heb begrip gevraagd voor deze spanning."

Door het verzamelen van concrete situaties hoopt Koole bovendien "het verzet tegen het voorgenomen beleid van minister Verdonk" te ondersteunen. Maandag praat de Tweede Kamer over de plannen van het kabinet met asielzoekers.