PEKING - China voorziet dat de strijd tegen het dodelijke vogelgriepvirus een "moeilijke taak" wordt. Het ministerie van Landbouw zei donderdag echter vol vertrouwen te zijn dat het land de besmettelijke ziekte onder controle zal krijgen.

Volgens de autoriteiten bemoeilijkt met name de grote verscheidenheid in de kippenindustrie het onder controle brengen van de epidemie.

Volgens plaatsvervangend minister van Landbouw Liu Jian zijn experts inmiddels op zoek naar manieren om dit te verbeteren. Hij ontkende dat de autoriteiten de omvang van de epidemie hebben verbloemd, zoals vorig jaar tijdens de uitbraak van de longziekte SARS gebeurde.

Mensen

In China zijn vermoedelijk twaalf provincies getroffen door een uitbraak van de vogelgriep. De ziekte is er, anders dan in Vietnam en Thailand, nog niet overgeslagen naar de mens. In deze twee Zuidoost-Aziatische landen zijn ten minste vijftien personen aan de ziekte overleden.

Een ziekenhuis in Vietnam meldde donderdag dat de ziekte ook een zestien jarig meisje het leven heeft gekost. Dit is nog niet door de Wereldgezondheidsorganisatie WHO bevestigd.

De uitbraak van het besmettelijke virus heeft in Azië verder geleid tot het afmaken van vele miljoenen kippen.