CHICAGO - Een omstreden Amerikaanse vruchtbaarheidsspecialist die vorige maand vertelde dat hij met succes een gekloond embryo in de baarmoeder van een draagmoeder had geïmplanteerd, heeft woensdag gezegd dat de zwangerschap is mislukt. De arts, Panos Zavos, voegde er echter aan toe dat het niet bij een poging zal blijven.

"De volgende keer dat we iets aankondigen, hebben we een zwangerschap", aldus de arts vanuit zijn kliniek in de Amerikaanse staat Kentucky. Vooraanstaande wetenschappers zijn sceptisch over de beweringen van Zavos die nog geen enkel bewijs heeft getoond.

De Amerikaanse arts is niet de eerste die zegt met een gekloonde baby te komen. Eind december 2002 maakte de wetenschappelijk leider van de Raelian-sekte bekend dat het aan de sekte gelieerde bedrijf Clonaid de geboorte van een gekloond kind tot stand had gebracht.

Later zouden er nog eens vier gekloonde kinderen ter wereld zijn gekomen via bemiddeling door Clonaid. Bewijs daarvoor is nooit gepresenteerd. Als het verhaal waar zou zijn, zouden moeder of vader en kind genetisch helemaal gelijk aan elkaar moeten zijn.