BOSTON - De hoogste rechtbank in de Amerikaanse staat Massachusetts wil dat een huwelijk ook voor homo's mogelijk wordt. Uitsluitend een dergelijke regeling druist niet in tegen de grondwet van de staat.

Het hooggerechtshof beschouwt een speciaal geregistreerd partnerschap als ongrondwettelijk, minderwaardig en discriminerend, meldde de Amerikaanse krant The New York Times woensdag. Met de uitspraak van de rechters is Massachusetts de eerste Amerikaanse staat die het huwelijk voor homo's kan openstellen.

Wettelijk

Het oordeel van de rechtbank kan niet worden aangevochten, bij het Amerikaanse hooggerechtshof noch in het parlement van Massachusetts. Parlementariërs die het niet eens zijn met de uitspraak, kondigden al aan het huwelijk wettelijk als verbintenis tussen een man en een vrouw vast te willen leggen. Een dergelijke actie zou echter minimaal twee jaar in beslag nemen.

De rechters hadden midden november vorig jaar bepaald dat Massachusetts homoseksuelen niet het recht mag ontzeggen om met elkaar te trouwen. Anders zouden er tweederangsburgers worden gecreëerd. Het parlement vroeg de rechtbank vervolgens of een geregisteerd partnerschap voldoende zou zijn.

Heet hangijzer

De openstelling van het huwelijk voor homo's belooft een heet hangijzer te worden tijdens de komende campagne voor de presidentsverkiezingen. De conservatieve president Bush maakte al duidelijk niets voor gelijke rechten voor homo's te voelen. Het Witte Huis noemde de gerechtelijk uitspraak woensdag ''zeer verontrustend''.

In de Verenigde Staten kent tot nu toe alleen de staat Vermont een wettelijke regeling voor homoparen, een zogeheten Burgerlijke Unie.