DEN HAAG - De tweede getuige die zich bij het Joegoslavië-Tribunaal aan een kruisverhoor door de ex-president moest onderwerpen, is donderdagochtend onwel geworden. Het was de eerste keer dat een slachtoffer van het Milosevic-bewind voor het tribunaal verscheen. De ondervraging is afgebroken.

Waarnemers hadden met spanning uitgekeken naar de eerste confrontatie in de rechtszaal tussen 'Slobo' en een van de slachtoffers van de oorlogen op de Balkan in de jaren '90, waarvoor Milosevic mede verantwoordelijk wordt gehouden als aanstichter.

Tienduizenden, mogelijk honderdduizenden mensen kwamen daardoor om het leven. Kruisverhoren bij het tribunaal kunnen heel scherp zijn. De getuige, een boer uit Kosovo die zestien familieleden heeft verloren door het conflict, was woensdag al aan de tand gevoeld door Milosevic.

Hij wist de getuige tal van bekentenissen te ontfutselen over de steun die hij en de andere Kosovo-Albanezen in zijn dorp gaven aan het Kosovo-Bevrijdingsleger (UÇK). De honderden separatistische guerrillastrijders kregen eten en voedsel van de dorpelingen en hadden machinegeweren en automatische wapens, zo bekende de boer tijdens de ondervraging door Milosevic.

Dit was een steuntje in de rug voor Milosevic die zegt dat hij niets anders heeft gedaan dan tegen terrorisme te vechten en geen oorlogsmisdadiger is.

Tweede slachtoffer

Inmiddels is een volgende slachtoffer komen getuigen van de misdaden van de ex-president.Fehim Elshani (67) vertelde het Joegoslavië-Tribunaal over de talrijke doden en gewonden die vielen onder de Kosovo-Albanezen tijdens het conflict met Servische strijders.

De bejaarde boer beschreef de paniek die uitbrak onder de Kosovo-Albanezen toen de NAVO-bombardementen op Joegoslavië in maart 1999 begonnen. De etnische Albanezen waren bang voor de wraak van de Servische politie en het Joegoslavische leger.

Radio

Volgens Elshani werd die vrees aangewakkerd door uitzendingen op de Servische radio. Tienduizenden Albanezen uit zijn buurt zochten een schuilplaats in de heuvels.

Zelf werd Elshani door een Servische agent met een mes bedreigd. De getuige vertelde ook over drie bejaarde vrouwen die levend zijn verbrand. "De dingen die u heeft gedaan, zijn onvoorstelbaar", zei de getuige aan het adres van Milosevic.

/NIEUWSMilosevic verhoort eerste getuige

/DOSSIERMilosevic