DEN HAAG - Minister Kamp van Defensie heeft vorig voorjaar al opdracht gegeven tot het verbeteren van de beveiliging bij de 630 verschillende locaties van het ministerie van Defensie. Dat zei Kamp woensdag in een reactie op een rapport van de Algemene Rekenkamer waaruit blijkt dat het slecht gesteld was met de beveiliging van militaire objecten.

Kamp kreeg de eerste verontrustende signalen vorig jaar helemaal aan het begin van het Rekenkamer-onderzoek en nam direct maatregelen. Kamp: "Dit is een slecht rapport voor ons. Wij hebben wapens, springstoffen en belangrijke documenten waar we goed op moeten passen. De organisatie was goed, maar we zijn tekortgeschoten. De scherpte was er bij veel mensen afgeraakt. Dat hebben we aangepakt."

Kamp stelt dat de beveiliging bij de Luchtmacht wel goed op orde was. Zo is vliegbasis Volkel, waar waarschijnlijk Amerikaanse atoomwapens liggen, volgens Kamp "uitstekend beveiligd". De zwakke plekken zaten meer bij de landmacht: schietoefenterreinen die makkelijk toegankelijk waren, deuren die bij warm weer openstonden terwijl dat niet mocht. "Op plekken waar niet zo veel gebeurt worden mensen vaak minder attent. Dat kan niet", aldus Kamp.

De VVD-minister wil de problemen echter niet bagatelliseren. "Defensie zijn belangrijke taken toevertrouwd en ik steek de hand in eigen boezem. De beveiliging was niet goed genoeg en we zijn onmiddellijk begonnen dat te verbeteren. Nederland hoeft zich geen zorgen te maken, we zijn spoedig op het niveau dat nodig is."

Ook de screening van personeel, die eens in de vijf jaar moet worden herhaald, wordt dit jaar bijgespijkerd. Te veel defensiepersoneel liep met een screening rond waarvan de geldigheidsduur was verstreken. Kamp wil ook strenger controleren op extern personeel dat op bases komt voor onderhouds- of schilderwerk.

De minister heeft van de bevelhebbers van de vier krijgsmachtdelen gevraagd of zij hem maandelijks op de hoogte houden van de verbeteringen bij de beveiliging van defensielocaties.