PEKING - De Amerikaanse president Bush en zijn Chinese ambtsgenoot Jiang Zemin willen intensiever gaan samenwerken in de strijd tegen het internationaal terrorisme. Dat zeiden zij donderdag tijdens een persconferentie na het bezoek van Bush aan Peking.

Wel blijven beide landen verdeeld over onder meer de mensenrechten, de verspreiding van wapens en de kwestie Taiwan. Bush greep de ontmoeting aan om Jiang te bedanken voor de Chinese steun in de strijd tegen het terrorisme. De verhoudingen tussen beide landen zijn aanzienlijk verbeterd sinds de aanslagen in de VS op 11 september.

Vorig voorjaar ontstond nog een diplomatieke rel toen een Amerikaans spionagevliegtuig een noodlanding maakte op het eiland Hainan na een botsing met een Chinese straaljager.

Geduld

Jiang riep zijn Amerikaanse collega op geduld te betrachten in de strijd tegen het terrorisme en geen overhaaste stappen te ondernemen tegen Irak. Bush had hem gevraagd of China de inzet van alle middelen om het regime van Saddam Hussein ten val te brengen zou steunen. "Haastige spoed is zelden goed", drukte hij Bush op het hart.

Bush zei op zijn beurt dat de VS in de strijd tegen het terrorisme niet per se tegen elk doel geweld zullen gebruiken. De Amerikaanse leider noemde de gesprekken met Jiang "open en positief". Jiang liet weten Bush' uitnodiging voor een tegenbezoek aan de VS "met genoegen" te aanvaarden. Hij gaat in oktober naar Washington.

Bezoek

Ook Jiangs gedoodverfde opvolger, vice-president Hu Jintao, zal "in de nabije toekomst" een bezoek brengen aan de VS. Over het voorkomen van de verspreiding van wapens bereikten de twee wereldleiders nog geen akkoord. De VS beschuldigen China ervan technologie en wapenonderdelen te leveren aan landen als Noord-Korea, Iran en Irak.

President Bush zei onlangs nog dat deze drie landen de 'as van het kwaad' vormen. Het zijn volgens hem schurkenstaten die massavernietigingswapens maken en verspreiden. Hij zei donderdag te hopen dat China de verspreiding van dergelijk wapentuig zal tegengaan.

Dialoog Noord-Korea

Tijdens de gesprekken heeft Bush Jiang gevraagd te helpen bij het hervatten van de dialoog met Noord-Korea. "We zijn bereid in contact te treden met het Noord-Koreaanse regime en ik heb de hulp van de Chinese president gevraagd deze boodschap over te brengen", aldus de Amerikaanse president.

Voor zijn bezoek aan China had Bush in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul een ontmoeting met de Zuid-Koreaanse president Kim Dae-Jung. Hij sprak daar zijn steun uit aan de 'zonneschijn-politiek' van Zuid-Korea, die gericht is op toenadering tot aartsvijand Noord-Korea.

Hij zei bereid te zijn tot een ontmoeting met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Il. Hij kon echter niet nalaten het stalinistische land nog maar eens als "duivels" te bestempelen.

Over de kwestie Taiwan blijven China en de VS verdeeld. China beschouwt het eiland nog altijd als een afvallige provincie. Jiang zei na de gesprekken dat de VS het principe van een ongedeeld China steunen. Bush zei echter dat het standpunt van de VS over Taiwan ongewijzigd blijft. Vorig jaar liet hij nog weten het eiland stevig te willen bewapenen.

Vrij

Bush sprak ook met Jiang over de mensenrechtensituatie in China. "Alle mensen op de wereld, ook die in China, zouden vrij moeten zijn om te kiezen hoe zij willen leven, geloven en werken", zei hij na afloop. De VS beschuldigen China ervan mensen te vervolgen om hun geloof. Jiang zei echter dat China alleen mensen vervolgt als zij de wet hebben overtreden.