DEN HAAG - Staatssecretaris Van Geel (VROM) moet met spoed werk maken van de veiligheid van Schiphol. Dat blijkt uit een uitspraak, woensdag, van de rechtbank in Den Haag in een kort geding dat Milieudefensie tegen de bewindsman had aangespannen.

De milieuorganisatie wil dat Van Geel dit jaar een veiligheidsnorm ontwikkelt die de kans op een vliegramp op Schiphol tot het niveau van 1990 reduceert. Vanaf 2005 zou dan gecontroleerd kunnen worden of de luchtvaart zich daaraan houdt.

Van Geel liet eind vorig jaar weten dat hij zo'n norm, die de Tweede Kamer in een wet had laten vastleggen, niet haalbaar is, omdat er veel meer wordt gevlogen en veel meer woningen zijn gebouwd rond de luchthaven. Hij beloofde met man en macht te komen met een nieuw model, maar niet eerder dan in 2007. De rechtbank roept Van Geel op "met voortvarendheid" door te gaan met de ontwikkeling van het veiligheidsmodel.

Mileudefensie is "hartstikke tevreden" over de uitspraak, ook al legt de rechtbank Van Geel niet vast op een precieze datum. "Er is recht gedaan aan onze eis dat de staatssecretaris geen wetten naast zich kan neerleggen," aldus campagneleider verkeer Wijnhoven.

Milieudefensie had verder geëist dat Van Geel de milieuorganisatie maandelijks informeert over de voortgang in de ontwikkeling van het veiligheidsmodel. De rechtbank heeft daar drie maanden van gemaakt. "Hier kunnen we prima mee leven", aldus Wijnhoven.