BOGOTA - De Colombiaanse president Pastrana heeft met onmiddellijke ingang het vredesoverleg met de linkse rebellen van de FARC afgebroken. Hij kondigde bovendien aan dat het Colombiaanse leger het eerder aan de rebellengroep afgestane gedemilitariseerde gebied in het zuiden van het land weer zal innemen.

Bekijk video

De Colombiaanse regering en de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC) pogen al sinds 1999 een vredesakkoord te bewerkstelligen, maar zonder succes. De FARC kreeg in 1998 een gedemilitariseerd grondgebied ter grootte van Zwitserland toegewezen, waar het de facto de dienst uitmaakt. Dat privilege, ooit door de rebellen afgedwongen als voorwaarde voor vredesgesprekken, is met ingang van 06.00 uur Nederlandse tijd ingetrokken.

Directe aanleiding voor het besluit is de kaping van een lijntoestel woensdag. Nadat het vliegtuig was gedwongen te landen, ontvoerden rebellen een senator en een tweede persoon. De regering houdt de FARC hiervoor verantwoordelijk. Pastrana sloot kortgeleden nog een akkoord over een staakt-het-vuren met de FARC dat op 7 april zou ingaan.

Pastrana verklaarde dat hij de strijdkrachten al de opdracht heeft gegeven de 42.000 vierkante kilometer grote zone weer in te nemen. De FARC geldt als de oudste, grootste en door drugs en ontvoeringen rijkste guerrillabeweging van Latijns-Amerika.

Ooit begonnen als een marxistische organisatie, vormen de rebellen nu eerder een crimineel verbond dan een links-revolutionaire strijdgroep. De FARC telt zo'n 17.000 gewapende strijders.

Het Zuid-Amerikaanse Colombia wordt al 38 jaar verscheurd door een uiterst bloedige strijd tussen linkse rebellen van de FARC en het Nationaal Bevrijdingsleger ELN, ultrarechtse paramilitairen en de nationale strijdkrachten. Het conflict heeft al aan aan tienduizenden het leven gekost.