SITTARD - Door hevige regenval in de Belgische Ardennen is de waterstand van de rivier de Maas voor de derde maal in drie weken sterk aan het stijgen. Het waterschap Roer en Overmaas heeft in Sittard woensdagavond opnieuw een crisiscentrum ingericht. Het water in de Maas bij Borgharen stijgt sinds donderdagochtend niet verder. "De druk is even van de ketel", aldus een woordvoerder van het waterschap.

De waterstanden zijn blijven hangen op 44,45 meter boven NAP. De waterafvoer stabiliseert zich rond de kubieke meter per seconde, zo maakte het waterschap Roer en Overmaas donderdag in Sittard bekend.

Rond 20.00 uur woensdagavond bereikte het Maaswater in Borgharen al een hoogte van 44,13 meter boven NAP. Rijkswaterstaat verwachtte al dat de voorlopige piek van zo'n 45 meter boven NAP donderdagochtend bereikt zou worden. Dat is slechts een halve meter lager dan de hoogste stand van vorige week donderdag. Naar verwachting blijft het veel regenen.

Beveiligingsmaatregelen

Het waterschap in Sittard had met het oog op de slechte weersvooruitzichten al eerder besloten de vorige week aangebrachte beveiligingsmaatregelen te handhaven. Het gaat daarbij om onder meer kwelwaterpompen, demontabele kades en afsluitingen van doorgangen in kades.

"Deze derde watergolf in drie weken tijd toont aan dat er serieus werk moet worden gemaakt van de verlaging van de waterstand", zei een woordvoerder van het waterschap in de nacht van woensdag op donderdag. "Dat moet in Zuid-Limburg onder meer gebeuren door het verbreden van de rivier."

Woningen

Ook de waterstanden van zijriviertjes van de Maas zijn sterk gestegen. Door wateroverlast van de Geul ontstonden er problemen bij het Zuid-Limburgse Mechelen. Het waterschap heeft een kraanmachine ingezet om de oever van de rivier te verlagen. Zo kan het overstromen van woningen in het buurtschap Hurpesch bij Mechelen worden voorkomen.

Ook de Roer veroorzaakt problemen: de waterafvoer bedroeg op donderdagmorgen zo'n 120 kubieke meter per seconde in Vlodrop, gemeente Roerdalen. Bij deze hoeveelheid dreigt accuut overstromingsgevaar. De Roer verwerkt normaal slechts tien kuub per seconde. Die hoogwatergolf zal donderdagmiddag Roermond bereiken.

Schotten

In Roermond is de Roer met grote schotten afgezet, waardoor het water via de Hambeek om het Roermondse centrum heenloopt. Een schot aan de monding van de Roer in de Maas voorkomt terugstromen van het hoge Maaswater in de Roer, waardoor de binnenstad van Roermond blank zou komen te staan.

Inmiddels bereidt het waterschap Peel- en Maasvallei in Venlo zich voor op een stijging van het water van de Maas in Midden- en Noord-Limburg. Net zoals in de rest van de provincie zijn de waterkerende voorzieningen, die zijn aangebracht tijdens de hoogwatergolf van vorige week, daar gewoon blijven staan.

De doorgangen voor wegen en fietspaden in de kades, die eind vorige week weer waren opengesteld, worden opnieuw afgesloten. Omdat ook de zijbeken van de Maas een hoge afvoer hebben, zijn op diverse plaatsen pompen geplaatst.

Bekijk hier

/NIEUWSLimburg bereidt zich voor op hoogwater