MAASTRICHT - De rechtbank in Maastricht heeft dinsdag de -jarige Jan T. uit Sittard tot drie jaar gevangenisstraf veroordeeld voor het plegen van ontucht met tien minderjarige turnsters. De turntrainer heeft zich volgens de rechtbank in de jaren dat hij werkte bij turnvereniging Koppel in Amersfoort en St. Lambertus in Maastricht aan hen vergrepen.

Hij heeft de meisjes veelvuldig, in sommige gevallen drie tot vier keer per week, onzedelijk betast. De slachtoffers kampen daardoor nu met ernstige psychische problemen.

Pupillen

De trainer wijst de beschuldigingen van zijn tien voormalige pupillen van de hand. Hij erkent dat hij fysiek contact heeft gehad met kinderen, maar dat was volgens hem logisch omdat turnen een contactsport is. Van masseren, betasten en het binnendringen met zijn vingers bij de meisjes zou geen sprake zijn. T. zou alleen bepaalde stretchtechnieken hebben toegepast om de turnsters leniger te maken. Die technieken droegen in de verste verte geen seksueel karakter, benadrukte T.

Emoties

Op de publieke tribune speelden zich emotionele taferelen af. De slachtoffers en hun ouders reageerden verontwaardigd op de uitspraak van de rechtbank. Met name het feit dat T. na vijf jaar weer zijn professie als turntrainer mag oppakken, was voor hen onverteerbaar. T. en zijn advocaat waren niet aanwezig bij de uitspraak.

Non-actief

De trainer werd in 1993 bij turnvereniging Koppel na een conflict met een destijds 12-jarige turnster op non-actief gezet. Zij beschuldigde hem van ontucht. Hetzelfde overkwam hem eind 1999 bij St. Lambertus. Beide affaires werden destijds niet intensief onderzocht, omdat de turntrainer ontkende en er geen bewijzen waren.

Dat veranderde vorig jaar zomer. Bij een van de turnsters van St. Lambertus werd het verleden opgerakeld door seksuele ervaringen met een vriendje. Dat leidde tot problemen. Het meisje biechtte bij haar moeder op wat er bij St. Lambertus zou zijn gebeurd. De moeder stapte daarop naar de politie en bracht zo de zaak aan het rollen. Uiteindelijk deden tien meisjes uit Amersfoort en Maastricht aangifte van ontucht.

Affaires

De Limburgse turnwereld is de voorbije maanden opgeschrikt door een reeks ontuchtaffaires. Justitie in Maastricht maakte vorige week bekend aan het vijfde onderzoek in een half jaar tijd bezig te zijn. Directeur B. Bode van de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie verwacht dat de reeks ontuchtaffaires een landelijk vervolg krijgt. Wat er nu in Limburg gebeurt, is volgens hem nog maar het topje van de ijsberg.