DEN HAAG - Tijdens de aanhouding in Den Haag van twee verdachten van een omvangrijke fraude, is dinsdagmorgen een van hen doodgeschoten. Het gaat volgens het Openbaar Ministerie (OM) om een -jarige man. Of het slachtoffer door een politiekogel om het leven is gekomen, is nog onduidelijk.

Er werd bij een pand op de Haagse Zuiderparklaan over en weer tussen politie en verdachten geschoten, stelt justitie. Andere personen raakten niet gewond. De tweede man die in de woning was, is aangehouden.

Huiszoekingen

Dinsdagmorgen vonden enkele huiszoekingen plaats op, buiten de Zuiderparklaan, niet nader genoemde adressen. De twee verdachten zouden worden aangehouden bij het begin van de huiszoeking. Tijdens een inval op een andere plaats is nog een verdachte aangehouden. Over de identiteit van het slachtoffer en de twee aangehouden verdachten zijn geen mededelingen gedaan.

Ontvoering

Wel laat een woordvoerder van het OM in Den Haag weten dat de doodgeschoten man vorige week maandag enige tijd ontvoerd is geweest. De politie bevrijdde hem in de loop van de avond. De drie mannen worden verdacht van het ontduiken van enkele miljoenen euro's aan loonbelasting en premies. Zij kwamen in beeld bij een strafrechtelijk onderzoek naar omvangrijke fraude met tewerkstellingen van mensen via uitzendbureaus.

Schietpartij

De Rijksrecherche is begonnen met een onderzoek naar de schietpartij. De woordvoerder van het OM kon niet zeggen hoe vaak er door wie is geschoten. De politie had de directe omgeving van het pand aan de Zuiderparklaan afgezet. In een van de ramen aan de voorzijde zitten twee kogelgaten. Ook zaten er twee kogelinslagen in de sponningen. Een lijkwagen heeft het stoffelijk overschot dinsdag in de voormiddag opgehaald.

De autoriteiten hebben de laatste jaren veel werk gemaakt van de aanpak van fraude door uitzendbureaus. Zo werken het OM, de arbeidsinspectie, de belastingdienst, de vreemdelingendienst en uitvoeringsinstellingen sinds 1999 samen in het Westland Interventie Team. Het WIT probeert de malafide uitzendbureaus, naar schatting enkele honderden en veelal gevestigd in Den Haag, te vervolgen.

De inspanningen leidden in oktober 2001 tot het begin van een reeks strafprocessen voor de rechtbank in Den Haag. Het OM schatte het totale fraudebedrag in de eerste reeks processen op vele tientallen miljoenen guldens.