AMSTERDAM - Voor burgemeester Cohen van Amsterdam had Rob Oudkerk mogen aanblijven als wethouder. Dat zegt Cohen dinsdag in een interview met de Volkskrant. Volgens de burgemeester gaat het om een persoonlijke mening. "Een politieke afweging kan anders uitpakken."

Rob Oudkerk stapte 20 januari op als wethouder van de gemeente Amsterdam, nadat zijn positie onhoudbaar was geworden. Hij had tegen columniste Heleen van Royen gezegd regelmatig prostituees te bezoeken.

Van Royen publiceerde de ontboezemingen van Oudkerk in Het Parool, waarna ook bekend werd dat de wethouder de tippelzone aan de Amsterdamse Theemsweg bezocht.

Cohen zegt in de Volkskrant dat de schade groot is. "Voor de betrokkene zelf, voor de partij, voor het college, voor de stad. De affaire kent volgens mij alleen maar verliezers, inclusief de media."

Oudkerk had een tweede kans moeten krijgen, meent Cohen. "Zelf kijken of hij zich kon rehabiliteren. De PvdA-fractie dacht er uiteindelijk anders over."

Volgens hem is het onderscheid tussen de Theemsweg en andere vormen van prostitutie "ten onrechte ineens opgeblazen. Ja, de tippelzone was verschrikkelijk, maar nu moeten we niet doen alsof die andere vormen zo vrolijk zijn."