WASHINGTON - Voor het eerst sinds het aantreden van president Bush is het aantal Amerikanen dat diens optreden goedkeurt in een opiniepeiling onder de 50 procent gezakt. In een onderzoek in opdracht van de nieuwszender CNN en het dagblad USA Today zegt 49 procent van de 1001 ondervraagden tevreden te zijn met het beleid van Bush.

Een maand geleden was dat nog 60 procent. Kort na de terreuraanslagen van 11 september 2001 steunde maar liefst 90 procent van de Amerikanen het optreden van de Republikeinse president.

De ondervraagden zijn vooral ontevreden over het buitenlandse en economische beleid van de Amerikaanse regering. Voor het eerst in de peiling van CNN en USA Today zei minder dan de helft (49 procent) achter de oorlog in Irak te staan.

Uit het onderzoek, dat vorige week woensdag werd gehouden, blijkt ook de populariteit van de Democratische presidentskandidaat John Kerry. Gevraagd naar hun keuze voor Kerry of Bush, koos 53 procent van de ondervraagden voor de Democratische uitdager en 46 procent voor de huidige president.