DEN HAAG - SP-leider Marijnissen heeft het Tweede-Kamerlid Ali Lazrak uit zijn fractie gezet. Dat gebeurde maandag na overleg tussen de fractie en het partijbestuur, waar Lazrak niet bij was. "De kans op herstel van het vertrouwen was nihil", verklaarde Marijnissen, die de schuld voor de breuk volledig bij Lazrak legde.

Hij hoopt dat Lazrak 'de sportiviteit' heeft om zijn zetel aan de SP te geven en niet als eenmansfractie door te gaan. Als Lazrak dat wel doet, zal hij worden geroyeerd.

Isolement

Volgens Marijnissen had hij geen persoonlijk conflict met Lazrak, maar heeft het onervaren Kamerlid zijn eigen graf gegraven door zijn 'zelf gekozen isolement'. "Ik wilde dolgraag met Ali praten, maar hij is al vier maanden niet op het Binnenhof geweest", aldus Marijnissen. Lazrak heeft steeds gezegd graag met Marijnissen om de tafel te willen, maar de SP-leider zou dat telkens hebben geweigerd.

Partijkas

Marijnisen ontkende weliswaar dat er een persoonlijke vete was, maar maakte wel duidelijk dat er enkele onoverkomelijke problemen waren. Zo weigerde Lazrak het grootste deel van zijn salaris in de partijkas te storten, wat gebruikelijk is bij de SP. Hij zou nog bijna 22.000 euro in het krijt staan. Bovendien neemt Marijnissen hem nog steeds hoogst kwalijk dat hij uit de onderzoekscommissie stapte die de integratie heeft onderzocht.

Marijnissen nam afstand van de harde aantijgingen van Lazrak dat hij fractieleden schoffeert en geen enkele ruimte geeft. "Ik heb iedereen dat persoonlijk gevraagd. En de anderen ervaren dat niet zo."

De SP nam maandagavond hals-over-kop een besluit over Lazrak omdat die had aangekondigd dinsdag de fractievergadering te bezoeken.

Unaniem

De fractie en het partijbestuur waren maandag unaniem van mening, dat er geen basis was om met Lazrak verder te gaan.