AMSTERDAM - De PvdA in Amsterdam heeft Ahmed Aboutaleb voorgedragen als de opvolger van de afgetreden wethouder Rob Oudkerk. Dit heeft de PvdA maandagavond tijdens de fractievergadering besloten. Woensdag zal de gemeenteraad daarover stemmen.

De nieuwe wethouder wordt verantwoordelijk voor de posten werk en inkomen (met daarbij de sociale dienst), educatie, jeugdzaken, diversiteit, grote stedenbeleid en sociale infrastructuur. Aboutaleb zei dat 'het dienen van de publieke zaak' voor hem de doorslag heeft gegeven om wethouder van Amsterdam te worden. "Ik ben niet te beroerd om mijn handen vuil te maken."

De PvdA had ook gesprekken met onder meer raadslid Bouwe Olij en Tjeerd Herrema, voorzitter van het Amsterdamse stadsdeel Zeeburg.

Interculturele bruggenbouwer

"Aboutaleb is een van de leidende figuren met zijn visie op de samenleving en integratie", verklaarde PvdA-fractievoorzitter Halbertsma de keuze voor Aboutaleb. "Hij is een interculturele bruggenbouwer." Wat ook meespeelde, was dat de nieuwe wethouder direct met zijn baan kan beginnen. Of hij ook lijsttrekker van de PvdA zal zijn bij de volgende verkiezingen voor de gemeenteraad, was volgens hem 'niet aan de orde'.

Aboutaleb (42) is op dit moment directeur van de sector Maatschappelijke Economische en Culturele ontwikkeling (MEC) van de Bestuursdienst Amsterdam. Hij bekleedt de functie sinds augustus . Daarvoor was hij directeur van het Instituut voor Multiculturele Ontwikkeling FORUM. Aboutaleb werd geboren in Marokko en woont sinds 1976 in Nederland.