AMSTERDAM - Vanuit het concept 'Digitaal Cameratoezicht in het Openbaar Vervoer' zijn alle zestig bussen van Connexxion Zaandam vanaf begin februari voorzien van camerabewaking. Bij een incident komt Chubb Lips Beveiliging B.V. meteen in actie. Ook het cameratoezicht in de treinen op de Zoetermeerlijn wordt uitgebreid. Dat melden Lips en Connexxion maandag.

In de voertuigen staat een digitale videoserver met drie camera's die continu kleurenbeelden registreren. Connexxion is de samenwerking met Chubb Lips Beveiliging aangegaan, omdat zij gespecialiseerd is in specifieke camerasystemen voor het openbaar vervoer. Het bedrijf heeft kennis van de installatie, de service en het onderhoud van de camerasystemen.

Staking

De beveiliging is versneld doorgevoerd na een stakingsactie op dinsdag 6 januari in Zaandam. Toen werd een buschauffeur, die op dat moment niet in dienst was, neergestoken. De chauffeurs eisten veiligheidsmaatregelen. Behalve camerabeveiliging, komen er eveneens extra controleurs en extra beveiligingspersoneel.

Zoetermeerlijn

Het cameratoezicht in treinen op de Zoetermeerlijn wordt uitgebreid en vervangen door digitale registratie. Zeven kleurencamera's met continue registratie leggen de situatie in de trein vast. Bij technische storingen kan Chubb Lips meteen in actie komen. Deze actie loopt al sinds april 2001. Op de treinstations zal tevens de verlichting worden verbeterd. Ook worden treinstellen beter schoongehouden en zal er beter worden gecommuniceerd met passagiers.