NIEUWLEUSEN - Fractieleider Van Aartsen van de VVD vindt niet dat zijn partij voor een linkse of rechtse koers moet kiezen. Hij vindt dat zijn partij moet staan voor haar ideeën, of die nu links of rechts worden genoemd. "Onze koers is de inhoud", zei hij maandagavond tijdens een partijbijeenkomst in Nieuwleusen.

De VVD-voorman reageerde op de richtingenstrijd die in zijn partij lijkt te zijn losgebartsen. De jonge staatssecretarissen Rutte en Schultz van Haegen vinden dat de VVD zich moet profileren als sociaal-liberale partij, en moet proberen de linkse kiezers te trekken. Anderen, zoals de Kamerleden Wilders en Van Baalen, zien de ruimten juist op rechts.

Zwevende kiezers

Volgens Van Aartsen hebben beide groepen ongelijk. De kiezer is volgens hem vooral geïnteresseerd in de inhoud. "Politici die klagen over zwevende kiezers zijn paternalistisch of lui. Een partij moet werken voor haar stemmen. Een partij moet ergens voor staan."

Fortuyn

Van Aartsen waarschuwde dat de politiek de lessen van Fortuyn niet mag vergeten. Vooral als het gaat om de thema's migratie, democratische vernieuwing en economisch individualisme heeft Fortuyn Nederland wakker geschud, aldus Van Aartsen.