WASHINGTON - De Amerikaanse president Bush heeft maandag gezegd dat hij een speciale onafhankelijke commissie instelt die de informatie gaat onderzoeken die de veiligheidsdiensten over Iraakse massavernietigingswapens leverden.

Bush zei dat leden van beide partijen zitting hebben in de commissie. Bush zei ook dat de commissie moet onderzoeken wat "we beter zouden kunnen doen in deze oorlog tegen terrorisme". Zondag berichtte The Washington Post al op basis van bronnen in de Republikeinse partij dat Bush een dergelijk onderzoek wil. De president voelde tot dusver weinig voor zo'n onderzoek.

Zowel in het Huis van Afgevaardigden als het Congres hebben commissies voor de veiligheidsdiensten opgeroepen tot een onafhankelijk onderzoek. Ook het voormalige hoofd van de Amerikaanse wapeninspecteurs David Kay deed daartoe een oproep. Hij verklaarde woensdag dat de Amerikanen "er vrijwel allemaal naast hebben gezeten" over het bestaan van massavernietigingswapens in Irak.

Het persbureau Reuters meldde zondag dat de commissie pas volgend jaar rapporteert. Bush zou zo willen voorkomen dat het een kwestie wordt bij de presidentsverkiezingen die in november worden gehouden.