APELDOORN - Uitvaartverzorger Monuta is maandag begonnen met een bewakingsservice voor woningen van nabestaanden. De landelijke uitvaartorganisatie geeft hiermee antwoord op het groeiend aantal inbraken bij mensen die tijdens een uitvaartdienst van huis zijn. Monuta werkt hiervoor samen met een bewakingsbedrijf.

"De aanleiding is een inbraak eind vorig jaar in een woning in Emmen", aldus een woordvoerster van Monuta maandag. Met deze inbraak was de maat vol voor de uitvaartorganisatie, die door het hele land 130 uitvaartcentra heeft. Monuta signaleert al langere tijd een groei van inbraken bij nabestaanden thuis.

Inbrekers blijken rouwadvertenties in kranten te benutten als bron. Aan de hand daarvan weten ze precies op welk tijdstip de bewoners van huis zijn.

Bewaking van de woning is een dienst waarvoor extra betaald moet worden. De woordvoerster schat de extra kosten op ongeveer 200 euro. "Mensen die hiervan gebruik wensen te maken betalen per uur. Gemiddeld verwachten we dat het op vier uur per uitvaart zal neerkomen", aldus de woordvoerster. Een medewerker van het bewakingsbedrijf zal tijdens de hele dienst bij de woning posten. Bij onraad schakelt de bewaker de politie in.