AMSTERDAM - AZ is woensdagavond in de achtste finale van de KNVB-beker tegen Ajax van het veld gestapt.

De wedstrijd werd kort daarna definitief gestaakt. Esteban was in de 36e minuut, bij een 1-0 stand in het voordeel van Ajax, aangevallen door een supporter op het veld. De sluitpost trapte vervolgens hard in op de fan en moest vertrekken van de arbiter.

Trainer Gertjan Verbeek stuurde daarop zijn manschappen naar binnen. AZ wilde niet verder spelen.

Ajax was na zeven minuten op voorsprong gekomen dankzij een doelpunt van Gregory van der Wiel.

Ajax-supporter

De Ajax-supporter die doelman Esteban van AZ woensdagavond tijdens het bekerduel aanviel, is 19 jaar oud en gearresteerd. Dat heeft financieel directeur Jeroen Slop van Ajax bevestigd.

''Hij is opgepakt en we hadden het vermoeden dat hij zwaar onder invloed van drank was'', zei hij. ''Natuurlijk gaan ook wij hem bestraffen. Een levenslang stadionverbod lijkt me inderdaad een reële straf.''

Slop: ''Ook onze noordelijke zijde van het stadion heeft een gracht. We hebben daar echter een podium overheen gelegd."

"Zo kunnen invalide mensen ook het duel bekijken. We hebben AZ verzekerd dat het veilig zou blijven. Er waren voldoende stewards die voor de noordelijke tribune konden gaan staan.''

Aangifte

Esteban doet aangifte tegen de supporter die hem aanviel. Dat zei Toon Gerbrands, algemeen directeur van de Alkmaarders.

"We hebben snel moeten handelen, want alle spelers hebben vanaf donderdag vakantie en vliegen uit. Zo ook Esteban, dus we hebben de aangifte direct gedaan'', aldus Gerbrands.

Rellen

Na afloop werd het nog enige tijd onrustig rond de Arena. Er braken rellen uit.

Supporters van de Amsterdamse club vechten buiten de ArenA met leden van de mobiele eenheid. Het is onduidelijk of er fans zijn gearresteerd.