DORDRECHT - De stoptrein tussen Dordrecht en Lage Zwaluwe heeft maandagochtend een nog onbekend voorwerp door de voorruit gekregen. Volgens een woordvoerder van railbeheerder ProRail is de machinist met licht letsel aan een oog naar het ziekenhuis overgebracht. Het vermoeden bestaat dat de trein is bekogeld. De spoorwegpolitie gaat ervan uit dat het gaat om een baksteen, maar weet dat nog niet helemaal zeker.

Het treinverkeer heeft voor het politieonderzoek in beide richtingen twee uur stilgelegen. Sinds omstreeks half elf rijden de trein weer volgens de dienstregeling.

Zaterdagochtend botste een stoptrein bij Malden op een ijzeren paal. De paal zat met prikkeldraad aan een viaduct vast en sloeg tegen de voorruit van de locomotief. De machinist kwam met de schrik vrij.

Twee weken geleden strandde een intercity op het traject tussen Dordrecht en Lage Zwaluwe na een aanrijding met een aantal voorwerpen die op de rails waren gelegd. De trein werd daarbij door een metalen paal doorboord.

Vakbond FNV Bondgenoten heeft maandag een meldpunt voor vandalisme in het treinverkeer geopend. Machinisten en conducteurs kunnen hier telefonisch of digitaal incidenten melden. De vakbond constateert dat het aantal en de ernst van de incidenten op het spoor toenemen. Een woordvoerder noemt dit absoluut onaanvaardbaar. Plaatsen waar regelmatig vandalisme plaatsvindt, moeten volgens FNV worden afgezet met een hek, een bos of prikkeldraad.