AMSTERDAM - Gemeenten houden tegen alle afspraken in een deel van het geld dat is bedoeld voor gehandicaptenzorg in eigen zak, aldus het Algemeen Dagblad maandag. Hierdoor krijgen gehandicapten vaak niet de voorzieningen die ze hard nodig hebben.

Dat stelt de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad (CG-Raad) naar aanleiding van een onderzoek van het bureau Ipso Facto. Daaruit zou blijken dat gemeenten een protocol waarin staat op welke voorzieningen gehandicapten recht hebben negeren. De CG-Raad liet het onderzoek uitvoeren nadat vorig jaar honderden klachten waren binnengekomen over het voorzieningenbeleid van gemeenten.

Uit cijfers van het ministerie van Volksgezondheid zou blijken dat alleen al tussen 2000 en 2002 182 miljoen euro afkomstig uit de Wet Voorzieningen Gehandicapten (WVG) niet aan gehandicapten ten goede is gekomen. Volgens de CG-Raad ligt de oorzaak van de gebrekkige voorziening in de besparingsdrift van de gemeenten, die het geld of oppotten of ergens anders aan uitgeven.