DEN HAAG - Slobodan Milosevic heeft woensdag, aan het begin van de zevende dag van zijn proces voor het Joegoslavië-Tribunaal, geklaagd dat hij in de gevangenis van Scheveningen slechts weinig bezoek kan ontvangen. Volgens de ex-president van Joegoslavië krijgen de andere gevangenen in voorarrest in de VN-cellen veel betere gelegenheid om met familie te spreken.

Dat hij volgens hemzelf wordt benadeeld, is volgens 'Slobo' onderdeel van de fysieke mishandeling waaraan hij zou worden blootgesteld in de VN-gevangenis.

Milosevic is zeer gehecht aan zijn echtgenote, Mira Markovic. Toen hij nog in Belgrado in de gevangenis zat, kwam zij hem vrijwel dagelijks opzoeken en bracht zijn favoriete eten voor hem mee. Sinds Milosevic naar Den Haag is overgebracht, moet Markovic telkens een Nederlands visum aanvragen als zij haar echtgenoot enkele dagen wil zien.

'Urgente' aandacht

Volgens Milosevic zijn er problemen bij de visumverstrekking. Daarom vroeg hij voorzittend rechter May om urgente aandacht voor een volstrekt persoonlijk probleem: "Gisteren kwam de directeur van de gevangenis naar mij toe en zei dat het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken mijn vrouw geen visum wil geven."

May beloofde dat hij de zaak zal opnemen met de griffie. Die onderhoudt namens het VN-hof de contacten met het gastland Nederland.

Visumaanvraag

Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken is er echter nog geen visumaanvraag ingediend. "We hebben alleen indirecte aanwijzingen dat Mira Markovic een visum wil", zegt een woordvoerder.

Vanwege veiligheidsmaatregelen zal zij op een termijn van een of twee weken moeten rekenen. "Dat is meer dan een formaliteit, want er lopen in Nederland genoeg mensen rond die wat tegen Milosovic en zijn familie hebben", aldus de woordvoerder.

Getuige

Als tweede getuige van de aanklagers in het Milosevic-proces is Kevin Curtis opgeroepen. Deze geeft leiding aan het onderzoek van het tribunaal naar misdaden in Kosovo. Die Servische provincie zal centraal staan tijdens de eerste maanden van het proces.

/DOSSIERMilosevic