HANOI - In Azië zijn weer twee mensen bezweken aan vogelgriep. Een 58-jarige vrouw is de derde Thai van wie zeker is dat ze aan het vogelgriepvirus H5N1 is overleden. Ook een -jarige Vietnamees is aan de ziekte bezweken. Hij is het negende slachtoffer in Vietnam.

Eerder overleden in Thailand twee jongetjes aan de ziekte. Achttien anderen zijn mogelijk met het virus besmet. Van hen zijn er negen inmiddels overleden. De Vietnamees was donderdag in het ziekenhuis opgenomen en was afkomstig uit een provincie 800 kilometer ten noorden van Ho Chi Minhstad.

Mens op mens

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) sluit niet uit dat in Vietnam het virus zich voor het eerst van mens op mens heeft verspreid. Twee op 23 januari overleden Vietnamese zusjes van 23 en jaar zijn "mogelijk" besmet door hun broer.

Hun 31-jarige broer overleed eerder aan een onbekende longaandoening. De zussen zouden niet met pluimvee in contact zijn geweest, de man wel. Onderzoek is lastig omdat de broer inmiddels is gecremeerd en er is geen autopsie verricht.

Geen paniek

Prof. dr. A. Osterhaus van het Nationaal Influenza Centrum in Rotterdam noemt het uitspreken van het mogelijke vermoeden door de WHO ernstig, maar ziet geen reden tot paniek. "Of het echt tot een pandemie komt, blijft maar zeer de vraag", aldus de viroloog.

In Nederland wordt volgens het ministerie van Volksgezondheid gewacht met het nemen van nieuwe maatregelen tegen de verspreiding van de vogelgriep. Wanneer de WHO nieuwe richtlijnen uitgeeft, zal Nederland contact zoeken met de EU om het beleid internationaal af te stemmen.

Besmettingen

De vogelgriep breidt zich in Azië nog steeds uit. China meldde zondag opnieuw vijf verdachte gevallen. Een van de uitbraken deed zich voor in de verafgelegen noordwestelijke provincie Xinjiang. In zeker tien van de 31 provincies hebben zich nu mogelijke of al vastgestelde infecties onder pluimvee voorgedaan.

China is de op één na grootste producent van pluimvee in de wereld. Ook in Thailand heeft de ziekte zich dit weekeinde naar vier nieuwe provincies uitgebreid. Het virus heerst nu in 36 van de 76 Thaise provincies.