BRATISLAVA - De familie van president Rudolf Schuster van Slowakije heeft de justitie gevraagd te onderzoeken of het -jarige staatshoofd vergif is toegediend. De president moest zaterdag met hoge koorts in het ziekenhuis worden opgenomen. Artsen hebben nog niet kunnen vaststellen waaraan hij lijdt.

Schuster was nog maar kort uit het ziekenhuis ontslagen, toen hij zaterdag opnieuw hoge koorts kreeg. Zijn toestand was zondagochtend volgens zijn woordvoerder stabiel.

De president vervult in Slowakije een voornamelijk ceremoniële functie, maar hij heeft de bevoegdheid na parlementsverkiezingen een premier te benoemen. De Slowaken gaan komende maand naar de stembus. De uitslag zal bepalend zijn voor een spoedige toetreding van het Oost-Europese land tot de Europese Unie en de NAVO.

Schuster heeft eerder problemen met zijn gezondheid gehad. Twee jaar geleden was zijn toestand kritiek toen hij na een operatie een longontsteking opliep. Buitenlandse investeerders vreesden toen dat de vroegere autocratische premier Vladimir Meciar, die in 1998 bij de verkiezingen werd verslagen en daarna Schusters tegenstanders bij de presidentsverkiezingen was, opnieuw een gooi naar het presidentschap zou doen.

De partij van Meciar ligt voorop in de peilingen voor de parlementsverkiezingen, maar zijn populariteit is de afgelopen weken verminderd.