DEN HAAG - Het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid wacht met nieuwe maatregelen tegen verspreiding van de vogelgriep. Volgens een woordvoerder wacht Nederland op nieuwe richtlijnen van de wereldgezondheidsorganisatie WHO.

De WHO constateerde zondag dat twee Vietnamese zussen mogelijk door hun broer zijn besmet met de vogelgriep. Dat zou de eerste keer zijn dat de vogelgriep van mens op mens is overgegaan. Wanneer de WHO nieuwe richtlijnen uitgeeft, zal Nederland contact zoeken met de Europese Commissie om het beleid internationaal af te stemmen, aldus een woordvoerder van het ministerie.

In ons land is nu een voorraad van Tamiflu, een virusremmer tegen vogelgriep, voor 26.000 mensen. Inmiddels is een aanvullende voorraad besteld die goed moet zijn voor nog eens 30.000 mensen. Daarnaast wordt geprobeerd om grondstof te verkrijgen, die voldoende moet zijn om in ons land voor 170.000 mensen Tamiflu te maken, aldus een woordvoerder van het ministerie van VWS. Viroloog A. Osterhaus van het Nationaal Influenza Centrum in Rotterdam vindt dit "een goed begin''. "Het ministerie neemt kennelijk zijn verantwoordelijkheid en doet wat er kan worden gedaan'', zei hij in een reactie.

De viroloog wijst er al langer op dat het antiviraal middel, dat werkt tegen alle influenzavirussen, nauwlijks voorhanden is. Eigenlijk zou er volgens hem in Nederland een voorraad moeten zijn voor miljoenen mensen, maar zoveel is met de huidige productiecapaciteit eenvoudigweg niet voorhanden.