VLAARDINGEN - De gemeente Vlaardingen test maandag voor het eerst of inwoners ook per sms-berichtje gewaarschuwd kunnen worden bij een calamiteit. Tijdens de maandelijkse test van de alarmsirenes krijgen 3000 Vlaardingers een sms-je op hun mobiele telefoon.

De Vlaardingse proefgroep bestaat uit onder anderen leerkrachten, middenstanders en ook doven en slechthorenden. Aan de eerste daadwerkelijke sms-alarmeringstest gingen enige maanden van voorbereidende werkzaamheden vooraf. Het sms-alarm spreekt mensen direct aan en adviseert ze naar binnen te gaan, ramen en deuren te sluiten en naar de radio te luisteren. De test is om uit te vinden of mensen door die directe benadering wel op de gewenste manier reageren op een ernstig incident.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken wees Vlaardingen aan voor de proef die tot juni duurt. De keuze voor de gemeente is geen toeval. Vlaardingen kreeg betrekkelijk kort na elkaar te maken met twee bijna-rampen, een grote brand op het schip de Friesland en de lekkage van 1,6 miljoen liter stinkend orthocresol bij Vopak. Beide keren gingen de alarmsirenes, maar de Vlaardingers reageerden niet zoals zou moeten. In plaats van binnen te blijven en te wachten op meer informatie, gingen ze juist de straat op om uit te vinden wat er precies aan de hand was.