GRONINGEN - De zuidwester storm heeft de Groningse brandweer in de nacht van zaterdag op zondag handenvol werk bezorgd. Brandweerkorpsen uit de hele provincie moesten op ongeveer 35 adressen in actie komen nadat er tientallen meldingen van stormschade waren binnengekomen.

Het korps van de stad Groningen kwam twaalf keer in actie, vooral om omgewaaide bomen van de weg te halen. Aan de IJsselstraat in Groningen viel een boom op een geparkeerde auto. Aan de Oosterweg in Groningen was een schoorsteen van het dak gewaaid. Ook andere korpsen moesten vooral in actie komen om bomen van de weg te halen of om deze uit voorzorg om te zagen. In Sappemeer viel een gevel van een woonhuis omver. Dat kon gebeuren omdat een deel van de zijgevel, direct onder het dak omlaag was gekomen.

Heerenveen

In het centrum van Heerenveen is in de nacht van zaterdag op zondag een dak van een woning gewaaid. De storm legde het dak neer op een C&A-filiaal. Politie en brandweer hebben de omgeving afgezet, zo maakte de politie zondag bekend. Daarnaast kwamen bij de meldkamer van de Friese politie nog tientallen meldingen binnen van omgewaaide bomen en andere stormschade.

Slachtoffer

Een 58-jarige man uit Oisterwijk is zaterdagavond om het leven gekomen toen door de storm een boom op zijn auto viel. De man raakte hierdoor de macht over het stuur kwijt en reed tegen een boom aan. Hij was op slag dood. Dit heeft de politie zondagmiddag bekendgemaakt. Het ongeval gebeurde op de Oisterwijkseweg in de Brabantse plaats. De 55-jarige vrouw van de Oisterwijker raakte door het ongeval zwaargewond.

De schade door de zuidwesterstorm dit weekeinde zal volgens de verzekeraar Interpolis zeker in de miljoenen euro's lopen. Dat heeft een woordvoerder van de verzekeraar uit Tilburg zondag gemeld. Er is vooral veel schade aan auto's en huizen gemeld door rondvliegende takken en afwaaiende dakpannen.

Bij Interpolis kwamen zondag circa vijfhonderd telefoontjes, faxen en e-mails binnen van particulieren en bedrijven, die schade hebben geleden door de storm zaterdagavond. "Dat is een vrij groot aantal voor op een niet-werkdag. Maandag verwachten we meer meldingen en dan moet blijken of het schadebedrag onder of boven de miljoen euro uitkomt'', aldus de woordvoerder.

Op basis van de eerste meldingen denkt Interpolis dat het merendeel van de claims afkomstig zal zijn van particulieren. "We hebben nog geen grote klappers gehoord in de glastuinbouw, zoals met de laatste grote storm in oktober 2002.'' De dochteronderneming van Rabobank is volgens eigen zeggen marktleider in de agrarische sector.

De verzekeraar uit Tilburg heeft voor maandag "een topbezetting'' van tweehonderd medewerkers, honderd meer dan gebruikelijk, geregeld om de schadeclaims af te handelen. Interpolis verwacht dan in de loop van de ochtend de eerste concrete schaderaming af te kunnen geven. Maandag hoopt ook de brancheorganisatie, het Verbond van Verzekeraars, een eerste inschatting te kunnen maken van de geleden schade.