DEN HAAG – Het aantal jonge bestuurders binnen de FNV moet drastisch omhoog. 

Daarvoor pleit FNV Jong-voorzitter Dennis Wiersma in een interview met NU.nl. Volgens hem was het conflict binnen het FNV er nooit geweest als de bond een betere afspiegeling van de maatschappij was geweest.

Momenteel is slechts 5 procent van de FNV-bestuurders binnen de 19 bonden en de vakcentrale onder de 35 jaar. "Misschien moeten we daar maar eens een nul achter zetten."

Volgens Wiersma, die in het voorjaar aan de slag ging bij FNV Jong, zitten veel bestuurders al langer dan hij oud is in het bestuur. "De bond is een flink deel in handen van ouderen die vastgeroest zitten in hun positie."

Hij zegt er van geschrokken te zijn hoe groot de afstand is tussen jongeren en de vakbond.

Afspiegelingsbeginsel

Volgens de FNV Jong-voorzitter is het nodig dat de vakbond gaat werken volgens het afspiegelingsbeginsel, zodat de verschillende leeftijdsgroepen binnen de FNV evenredig vertegenwoordigd worden.

"We moeten een afspiegeling van de maatschappij zijn in de samenstelling van het bestuur, maar ook in de prioritering van onderwerpen, inzet van tijd en geld, zittingstermijnen."

Hij stelt dat het conflict binnen de FNV weliswaar ontbrandde in de pensioendiscussie, maar dat daaronder een ander verschil van inzicht sluimerde. "De diepere discussie is: Hoe ga je om met al die mensen die zich niet vertegenwoordigd voelen: jongprofessionals, zelfstandigen, jongeren."

Lees hier het hele interview